Składniki

Składniki:

     JASNY BISZKOPT:

           3 jaja  

           2 łyżki mąki

           1 łyżka mąki kukurydzianej

           1/2 łyżeczki proszku dopieczenia

           3 łyżki cukru

     CIEMNY BISZKOPT:

           6 jaj

           3 łyżki mąki pszennej

           2 łyżki mąki kukurydzianej

           1 łyżka kakao

           1 łyżeczka proszku do pieczenia

           6 łyżek cukru

           szczypta soli

      MASA BUDYNIOWO ŚMIETANKOWA:

           3 szkl. śmietany 30%

           4 szkl. mleka

           2 łyżki cukru

           2 budynie śmietankowe

           3 łyżeczki żelatyny

           2 śmietan fixy

           1 łyżka cukru pudru

           1/2 puszki masy krówkowej(puszka 400g)

      POLEWA:

           1 gorzka czekolada

           2 łyżki masła

           1 łyżeczka miodu

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Jasny biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec 20 min. w temp. 170 stopni Biszkopt ciemny: zrobić jak biszkopt jasny. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na 2 blaty. Masa: Ugotować oddzielnie 2 budynie. Do każdego dodać po 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce wody. Do jednego budyniu dać krówkę i wymieszać. Śmietanę ubić ze śmietan fixami i 1 łyżką cukru pudru. Każdy budyń wymieszać z połową śmietany. Polewa: czekoladę, masło i miód roztopić w kąpieli wodnej. PRZEŁOŻENIE: ciemny biszkopt-jasna masa-jasny biszkopt-ciemna masa-ciemny biszkopt-polewa

Autor: Jola