Składniki

Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

250 g zimnego masła lub margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

Pianka:

5 białek

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 budyń waniliowy

1 budyń czekoladowy

1/2 szklanki oleju

ponadto:

morele

Sposób wykonania
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części -mniejszą i większą, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę o wymiarach 24/27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta , lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać połówki moreli i łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Można posypać cukrem pudrem. (Do budyniowej pianki można użyć 2 budynie waniliowe)
Autor: Jola