Składniki

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

3 jajka

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju

250 g szpinaku mrożonego

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

2 galaretki malinowe

700 ml gorącej wody

400 g malin świeżych lub mrożonych

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

500 ml śmietany 30%

250 g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

1 1/2 łyżeczki żelatyny

1/4 szklanki wody

Sposób wykonania
Formę o wym. 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak rozmrozić i lekko odsączyć z nadmiaru wody,zmiksować z odrobiną oleju na jednolitą masę (ja zapomniałam zmiksować i temu moje ciasto wyszło blade). Mąkę przesiać z proszkiem. Jajka zmiksować razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodać olej oraz szpinak i miksować na niewielkich obrotach. Na koniec połączyć z przesianymi składnikami tylko do połączenia. Wylać do formy i piec w temp. 180 C przez ok. 30-35 min. do lekkiego zarumienienia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Galaretki zalać gorąca wodą i zostawić do lekkiego stężenia. Następnie dodać maliny, wymieszać i wylać na ciasto szpinakowe. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała. Po krótkim czasie podgrzać ją lekko i rozmieszać. Kremówkę zmiksować razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodać przesiany cukier puder i powoli wlać żelatynę. Krem wyłożyć na galaretkę i oprószyć tartą czekoladą. Wstawić do lodówki.
Autor: Jola