Składniki:
Ciasto:
5 dkg białej czekolady
4 dkg cukru pudru
8 dkg masła aromat waniliowy
3 jaja
8 dkg orzechów
8 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
300g serka homogenizowanego
2 galaretki cytrynowe
1 cytryna
1 pomarańcza
Dekoracja:
1 galaretka agrestowa
2 pomarańcze
Ciasto:składniki na ciasto podane są na jeden płat ciasta a trzeba upiec 2 takie same więc dwa razy robimy takie samo ciasto. Czekoladę rozpuścić.Orzechy zemleć. Masło utrzeć z połową cukru pudru, dodawać po jednym żółtku. Dodać czekoladę oraz orzechy. Dodać mąkę z proszkiem oraz kilka kropli aromatu. Wymieszać. Białka ubić z pozostałym cukrem i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni.
Krem:Galaretki rozpuścić w 1/2l. wody.Wystudzić. Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć, na chwilę zanurzyć we wrzątku a następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Tężejącą galaretkę wlać do serka. Wymieszać. Dodać skórkę i sok z cytrusów. Wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Dekoracja: galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić. Pomarańcze obrać i pokroić w plastry. Ciasto przekroić na 2 blaty. Na pierwszy blat dać 2/3 kremu, przykryć drugim blatem i dać na niego resztę kremu. Ułożyć pokrojone pomarańcze i zalać tężejącą galaretką.