Składniki


Składniki na formę 24x24 cm 

        na ciasto: 

                3 szklanki mąki pszennej 

                6 żółtek 

                1 ½ kostki masła 

                1 łyżeczka cukru pudru 

                2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 

        na warstwę wierzchnią: 

                750 g truskawek 

                1 łyżka kakao 

                6 białek 

                1 ½ szklanki drobnego cukru 

                3 łyżki mąki ziemniaczanej 

                1 łyżeczka soku z cytryny


Sposób wykonania

Sposób wykonania:

Mąkę przesiekać z masłem, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt lepiące, można jeszcze podsypać mąką). Około 1/3 część ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika, pozostałą częścią wyłożyć natłuszczoną formę. Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i ułożyć na cieście przecięciem do dołu. Kakao wsypać do sitka i oprószyć truskawki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ciasto wyjęte z zamrażalnika podzielić na dwie równe części. Jedną zetrzeć na tarce o dużych oczkach na truskawki. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 180ºC, przez około 50 - 60 minut. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się rumieni, można przykryć je folią aluminiową. Smacznego :)

Autor: Mona20