Składniki

SKŁADNIKI NA CIASTO:

2 1/2 szklanki mąki tortowej

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/2 łyżki kakao

4 jajka, duże

180 g cukru

150 ml oleju

200 ml mleka + 2 łyżki

szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

500 ml śmietanki kremówki 30%

300 g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

ok. 300-400 g wiśni, wydrylowanych

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

dżem z czarnej porzeczki

Sposób wykonania
Formę o wym. 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczypta soli na sztywną pianę, pod koniec dodać stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i niewielkim strumieniem wlać olej. Naprzemiennie wlewać 200 ml mleka i dodawać przesianą mąkę w niewielkich porcjach. Kończąc dodawanie składników na mące. Wylać połowę masy do formy. Do pozostałej dodać przesiane kakao i 2 łyżki mleka , zmiksować do połączenia. Wylać równomiernie na jasną część ciasta. Wiśnie oprószyć mąką ziemniaczaną i ułożyć na cieście jedną obok drugiej w niedużych odstępach, lekko je wciskając. Piec w temp. 170 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Kremówkę (zimną) zmiksować razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec połączyć z przesianym cukrem pudrem. Wyłożyć na ciasto i włożyć do lodówki na 2-3 godz. Śmietankę mocno podgrzać, dodać kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Zostawić do wystudzenia i wylać na ciasto. Zostawić do stężenia na ok. 30 min.
Autor: Jola