Składniki

Składniki:

    Ciasto:

        200g margaryny  

        350g mąki

        120g cukru

        2 jaja

        3 łyżki kakao

        2 łyżeczki proszku dopieczenia

    Masa jabłkowa:

       1500g jabłek

       2 galaretki cytrynowe

    Masa budyniowa:

       3 szkl. mleka

       2 budynie śmietankowe z cukrem

     Ponadto:

       2 łyżki bułki tartej

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Ciasto: margarynę posiekać z mąką, dodać jajka i resztę składników. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 nierówne części. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię i zamrozić. Resztą ciasta wylepić dno blaszki (wym.22x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłówać widelcem i podpiec w temp. 180 stopni przez 20 min.

Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki. Dać do garnka o grubym dnie i wlać do nich 1/4 szkl. wody. Gotować pod przykryciem aż jabłka się rozpadną. Od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i wymieszać.

Masa budyniowa: z podanych składników ugotować budyń. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą. Na ciasto wylać gorące jabłka a na jabłka budyń. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec przez 30 min. w temp.180 stopni.

Autor: Jola