Składniki:
Ciasto:
200g margaryny
350g mąki
120g cukru
2 jaja
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku dopieczenia
Masa jabłkowa:
1500g jabłek
2 galaretki cytrynowe
Masa budyniowa:
3 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
Ponadto:
2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
Ciasto: margarynę posiekać z mąką, dodać jajka i resztę składników. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 nierówne części. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię i zamrozić. Resztą ciasta wylepić dno blaszki (wym.22x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłówać widelcem i podpiec w temp. 180 stopni przez 20 min.
Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki. Dać do garnka o grubym dnie i wlać do nich 1/4 szkl. wody. Gotować pod przykryciem aż jabłka się rozpadną. Od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i wymieszać.
Masa budyniowa: z podanych składników ugotować budyń. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą. Na ciasto wylać gorące jabłka a na jabłka budyń. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec przez 30 min. w temp.180 stopni.