Składniki:
250g półsłodkich herbatników (użyłam Bonitki pełnoziarniste z płatkami owsianymi)
100g masła ewentualnie 2 -3 łyżki letniej wody
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
4 żółtka
ok. 170 ml świeżo wyciśniętego soku z 4 niedużych limonek (można użyć cytryny) 300 ml śmietanki kremowej 30%
Herbatniki dokładnie kruszymy (robiłem to w rozdrabniaczu). Dodajemy roztopione i lekko ostudzone masło oraz ewentualnie 2 -3 łyżki letniej wody, gdyby uzyskana mieszanka zbyt mocno kruszyła się i nie dała się formować.Całość dokładnie mieszamy i równomiernie oblepiamy boki oraz dno formy na tartę (najlepiej szklanej) o średnicy 26 cm. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia.W tym czasie miksujemy mleko skondensowane z żółtkami. Wlewamy cienkim strumieniem sok z limonek (cytryn) i miksujemy na średnich obrotach krótko, tylko do połączenia się składników. Masę wylewamy na przestudzone ciasto i ponownie umieszczamy w piekarniku. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 175°C w środkowej części piekarnika. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia (dopiero ostudzona masa zaczyna tężeć), po czym wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.Bezpośrednio przed podaniem ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę i delikatnie rozprowadzamy na powierzchni. Możemy posypać startą skórką z limonki lub cytryny.