Składniki:
Ciasto:
1 szklanka cukru,
6 żółtek,
1 margaryna,
3 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
7 łyżek powidła śliwkowego,
Krem1:
1/2 litra mleka,
1 szklanka cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki,
1 torebka cukru waniliowego,
1 masło,
Krem2:
1 szklanka cukru,
20 dkg orzechów
1 szklanka śmietany 30 %
Ciasto:Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia - szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie część, cienko rozwałkować. Ułożyć na dwóch blachach, upiec na złoty kolor (180). Gdy ostygną, jeden placek posmarować dżemem, przykryć drugim. Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. Oba rodzaje mąki oraz cukier waniliowy, wlać do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać, zagotować. Kostkę masła utrzeć, dodawać łyżkami do ciepłego budyniu, dobrze wymieszać. Wylać gorące na ciasto. Śmietanę z cukrem gotować aż zgęstnieje, dodać orzechy i łyżkę wody. Ciepłe wylać na masę. Posypać kruszonymi orzechami. Gdy masa zastygnie, ciasto delikatnie pokroić w romby.