Składniki

Składniki

Kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

25 dag  zimnej margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

Budyniowa pianka:

5 białek

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

50 dag owoców – ja dałam mrożone borówki

cukier puder do oprószenia

Sposób wykonania

Wykonanie

Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać  pokrojone w kostkę masło i rozdrobnić, następnie dodać żółtka. Całość zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 nierówne części (60% i 40%), owinąć w folię i zamrozić.

Pianka: Ubić na sztywno białka. Nie przerywając ubijania,  dodawać po jednej łyżce cukru  wymieszanego z cukrem waniliowym. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlać olej, zmiksować do połączenia.

Piekarnik nagrzać do 190ºC. Blachę około 33x20cm wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, tak aby równomiernie pokryć dno blachy i lekko przyklepać. Podpiec na złoty kolor, około 20 min. Odstawić, aby wystygło. 
Na wystudzony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać owoce, lekko je dociskając w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Autor: Gosia