Składniki
Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
25 dag zimnej margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
50 dag owoców – ja dałam mrożone borówki
cukier puder do oprószenia
Wykonanie
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozdrobnić, następnie dodać żółtka. Całość zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 nierówne części (60% i 40%), owinąć w folię i zamrozić.
Pianka: Ubić na sztywno białka. Nie przerywając ubijania, dodawać po jednej łyżce cukru wymieszanego z cukrem waniliowym. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlać olej, zmiksować do połączenia.
Piekarnik nagrzać do 190ºC. Blachę około 33x20cm wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, tak aby równomiernie pokryć dno blachy i lekko przyklepać. Podpiec na złoty kolor, około 20 min. Odstawić, aby wystygło.
Na wystudzony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać owoce, lekko je dociskając w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.