Składniki


Składniki: 


        Ciasto: 

                1 szklanka cukru, 

                6 żółtek, 

                1 margaryna,         

                3 szklanki mąki, 

                1 łyżeczka proszku do pieczenia, 

                7 łyżek powidła śliwkowego, 

                

        Krem1:

                1/2 litra mleka, 

                1 szklanka cukru, 

                2 łyżki mąki ziemniaczanej, 

                2 łyżki mąki, 

                1 torebka cukru waniliowego, 

                1 masło, 


        Krem2: 

                1 szklanka cukru, 

                20 dkg orzechów 

                1 szklanka śmietany 30 %

Sposób wykonania

Sposób wykonania:

Ciasto:Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia - szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie część, cienko rozwałkować. Ułożyć na dwóch blachach, upiec na złoty kolor (180). Gdy ostygną, jeden placek posmarować dżemem, przykryć drugim. Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. Oba rodzaje mąki oraz cukier waniliowy, wlać do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać, zagotować. Kostkę masła utrzeć, dodawać łyżkami do ciepłego budyniu, dobrze wymieszać. Wylać gorące na ciasto. Śmietanę z cukrem gotować aż zgęstnieje, dodać orzechy i łyżkę wody. Ciepłe wylać na masę. Posypać kruszonymi orzechami. Gdy masa zastygnie, ciasto delikatnie pokroić w romby.

Autor: Jola