Składniki

Masa:

200g masła

3 łyżki Nutelli

2 żółtka

2 szklanki mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki

3 łyżki cukru

Biszkopt:

4 jaja

2/3 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

500g śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fixy

1/2 słoiczka powideł śliwkowych

ok 16 sztuk herbatników maślanych

ok 16 sztuk herbatników kakaowych

Nasączenie:

1/2 szklanki naparu z kawy

2-3 łyżki rumu


Sposób wykonania

Masa: Z podanych składników ugotować budyń (oprócz masła i Nutelli) i ostudzić Masło utrzeć z budyniem i Nutellą Utrzeć

Biszkopt: białka utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia Delikatnie wymieszać Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w temperaturze 160 stopni

Upieczony i wystudzony biszkopt nasączyć naparem z kawy z alkoholem Na biszkopt wyłożyć masę czekoladową Wyrównać i ułożyć warstwę jasnych herbatników Herbatniki cienko posmarować powidłami i przykryć ciemnymi herbatnikami

Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixami, wyłożyć na wierzch ciasta Wstawić do lodówki, przed podaniem posypać tartą czekoladą


Autor: Jola