Masa:
200g masła
3 łyżki Nutelli
2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
Biszkopt:
4 jaja
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
500g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
ok 16 sztuk herbatników maślanych
ok 16 sztuk herbatników kakaowych
Nasączenie:
1/2 szklanki naparu z kawy
2-3 łyżki rumu
Masa: Z podanych składników ugotować budyń (oprócz masła i Nutelli) i ostudzić Masło utrzeć z budyniem i Nutellą Utrzeć
Biszkopt: białka utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia Delikatnie wymieszać Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w temperaturze 160 stopni
Upieczony i wystudzony biszkopt nasączyć naparem z kawy z alkoholem Na biszkopt wyłożyć masę czekoladową Wyrównać i ułożyć warstwę jasnych herbatników Herbatniki cienko posmarować powidłami i przykryć ciemnymi herbatnikami
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixami, wyłożyć na wierzch ciasta Wstawić do lodówki, przed podaniem posypać tartą czekoladą