Składniki:
BISZKOPT CIEMNY:
8 jaj
6 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
BISZKOPT JASNY:
3 jaja
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA CZEKOLADOWA:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szkl. cukru
1 czekolada gorzka (wedel)
1 czekolada mleczna (wedel)
3-4 kieliszki wódki
MASA ŚMIETANOWA:
1l. śmietany 30%
4 opakowania "śmietan fixu"
2 łyżki cukru pudru
POLEWA:
1/2 margaryny
3 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki wody
5 łyżek gęstej śmietany
białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku,delikatnie wymieszać. Dodać obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Piec 25 min. w temp. 180 stopni.
białka ubić z cukrem, ubijając dodać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec 10 min. w temp. 180 stopni.
kawę zaparzyć w 1/2 szkl. wody i przelać do garnka. Dodać połamane czekolady, cukier i mieszając podgrzewać aż czekolady się rozpuszczą. Pod koniec dolać alkohol. Wystudzić.
śmietanę ubić, dodać cukier i "śmietan fixy". Ciemny biszkopt przekroić na 2 blaty, na jeden wyłożyć 1/2 masy śmietanowej. Na masę pokruszyć jasny biszkopt i wlać masę czekoladową. Następnie wyłożyć drugą połowę masy śmietanowej i przykryć ciemnym biszkoptem. Polać polewą.
we wrzącej wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao i margarynę podgrzewać do roztopienia. Wlać żelatynę, podgrzewać ale nie doprowadzić do zagotowania. Lekko przestudzić i dodawać po łyżce śmietany, energicznie mieszając. Jeszcze ciepłą polewę wylać na placek.