Składniki:
Ciasto:
450g mrożonego szpinaku(najlepiej rozmrożonego)
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Masa:
1/2 l. śmietany 30%
250g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
Szpinak rozmrozić, odsączyć, zmiksować na gładko. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, dolewać olej wciąż miksując, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szpinak. Ciasto przelać do średniej wielkości formy (u mnie o boku 24cm na 24cm). Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Gdy ciasto wystygnie, odkroić wierzch. Śmietanę ubić z cukrem i serkiem mascarpone. Rozsmarować na cieście. Odciętą górę drobno pokruszyć i ułożyć na śmietanie. Można udekorować ziarenkami granatu.