Składniki

Składniki:

  Ciasto:

     450g mrożonego szpinaku(najlepiej rozmrożonego)

     3 jajka

     1 szklanka cukru

     1 szklanka oleju

     2 szklanki mąki tortowej

     2 łyżeczki proszku do pieczenia

     1 cukier waniliowy

   Masa:

     1/2 l. śmietany 30%

     250g serka mascarpone

     4 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Szpinak rozmrozić, odsączyć, zmiksować na gładko. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, dolewać olej wciąż miksując, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szpinak. Ciasto przelać do średniej wielkości formy (u mnie o boku 24cm na 24cm). Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Gdy ciasto wystygnie, odkroić wierzch. Śmietanę ubić z cukrem i serkiem mascarpone. Rozsmarować na cieście. Odciętą górę drobno pokruszyć i ułożyć na śmietanie. Można udekorować ziarenkami granatu.

Autor: Jola