Składniki

Ciasto:

130 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

120 g masła

50 g gorzkiej czekolady, posiekanej

60 g kakao

2 duże jajka

185 g cukru

1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%

Mus malinowy:

650 g malin, świeżych lub mrożonych

6 łyżek cukru

1 opakowanie galaretki malinowej (na 500 ml wody)

470 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej

2 łyżeczki żelatyny

200 g malin, świeżych lub mrożonych - dodatkowo, jako dodatek do musu

Sposób wykonania
Ciasto: Mąkę pszenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić do jej roztopienia, wymieszać. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać masę czekoladową i dokładnie ubić (tą samą końcówką miksera). Dodawać kwaśną śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Wysoką formę prostokątną o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC, przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Mus malinowy: Żelatynę dać do garnuszka i zalać niewielką ilością zimnej wody (2-3 łyżki), odstawić do napęcznienia. Maliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i cukier umieścić w rondelku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka. Malinowe puree z powrotem postawić na palnik i podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Żelatynę lekko podgrzać i wlać do malin. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej od czasu do czasu zamieszać. Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać puree z malin. Dokładnie wymieszać. Dodać 200 g malin i wymieszać.Mus malinowy wylać na ciasto czekoladowe.Odstawić do lodówki.
Autor: Jola