Składniki

Biszkopt:

3 jajka

1/2 szklanki cukru

1/3 szklanki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Ciasto:

250 g margaryny

250 g mąki

1 szklanka cukru

1 op. cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 jajek

60g płatków migdałowych

Krem:

1l śmietany 30%

2,5 łyżki żelatyny

7 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

500 g malin

2 galaretki malinowe

Sposób wykonania
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i miksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać stopniowo cukier i miksować ok. 3 min. Następnie dodać po jednym żółtku. Suche składniki w kilku partiach przesiać do masy i bardzo delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką . Przełożyć ciasto do formy i piec w temp. 180 C przez ok. 20 min. Ciasto: Zwykły cukier wymieszać z waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z połową cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tej formy co był pieczony biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i resztą cukru. Rozsmarować na cieście w formie i posypać płatkami migdałów. Ciasto piec 20 minut w 180st. 2 galaretki malinowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Ostudzić, wymieszać z malinami. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem , podzielić na pół i do jednej połowy śmietany dodać połowę żelatyny. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Na masę śmietankową wylać tężejące galaretki z malinami. Do drugiej części śmietany dodać resztę żelatyny i dobrze wymieszać, wylać na stężałą galaretkę i wyrównać wierzch. Na śmietanie położyć ciasto z migdałami.
Autor: Jola