Składniki:
Biszkopt
4 jaja,
10 dkg cukru,
15 dkg mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju,
Masa Migdałowa
15 dkg masła,
15 dkg cukru,
2 łyżki miodu,
3 łyżki mleka,
30 dkg płatków migdałowych,
Masa śmietanowa 1
1/2 litra śmietany 30 %,
3 łyżeczki żelatyny,
Masa śmietanowa 2
1/2 litra śmietany 30 %,
3 łyżki kakao,
4 łyżeczki żelatyny,
2 łyżki cukru pudru
Biszkopt: Ubić białka z cukrem, dodawać stopniowo żółtka. Do ubitych jaj dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i całość lekko zamieszać. Upiec na posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (24x42cm), w piekarniku o temperaturze 175 stopni około 20-25 minut.
Masa migdałowa: Do garnuszka dać cukier, miód, masło i mleko - całość wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Dodać płatki migdałowe, zamieszać i lekko podsmażyć, około 2-3 minuty (cały czas mieszać i uważać by nie przypalić). Do wyłożenia na ciasto masa powinna być jeszcze ciepła, gdyż później trudniej będzie ją rozłożyć.
Masa śmietanowa 1: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier i kakao, na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę.
Masa śmietanowa 2: Całość jeszcze raz lekko ubić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, (ewentualnie dodać cukier), dodać rozpuszczoną żelatynę.
Dodatki: 1 paczka okrągłych biszkoptów, kilka kostek czekolady, 1 puszka masy krówkowej. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa krówkowa - masa migdałowa- masa śmietanowa I - okrągłe biszkopty - masa śmietanowa II - wykończyć startą czekoladą.