Składniki


Składniki: 


        Biszkopt

                4 jaja, 

                10 dkg cukru, 

                15 dkg mąki, 

                1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 

                2 łyżki oleju,


        Masa Migdałowa 

                15 dkg masła, 

                15 dkg cukru, 

                2 łyżki miodu, 

                3 łyżki mleka, 

                30 dkg płatków migdałowych,


        Masa śmietanowa 1 

                1/2 litra śmietany 30 %, 

                3 łyżeczki żelatyny,


        Masa śmietanowa 2 

                1/2 litra śmietany 30 %, 

                3 łyżki kakao, 

                4 łyżeczki żelatyny, 

                2 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania

Sposób wykonania:

Biszkopt: Ubić białka z cukrem, dodawać stopniowo żółtka. Do ubitych jaj dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i całość lekko zamieszać. Upiec na posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (24x42cm), w piekarniku o temperaturze 175 stopni około 20-25 minut.

Masa migdałowa: Do garnuszka dać cukier, miód, masło i mleko - całość wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Dodać płatki migdałowe, zamieszać i lekko podsmażyć, około 2-3 minuty (cały czas mieszać i uważać by nie przypalić). Do wyłożenia na ciasto masa powinna być jeszcze ciepła, gdyż później trudniej będzie ją rozłożyć.

Masa śmietanowa 1: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier i kakao, na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę.

Masa śmietanowa 2: Całość jeszcze raz lekko ubić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, (ewentualnie dodać cukier), dodać rozpuszczoną żelatynę.

Dodatki: 1 paczka okrągłych biszkoptów, kilka kostek czekolady, 1 puszka masy krówkowej. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa krówkowa - masa migdałowa- masa śmietanowa I - okrągłe biszkopty - masa śmietanowa II - wykończyć startą czekoladą.

Autor: Jola