Składniki

  ok. 150 g ciasteczek oreo  (czekoladowe markizy przekładane białą masą)

  500 g twarogu sernikowego lub zmielonego trzykrotnie tłustego twarogu

  250 g mascarpone

  2/3 szklanki cukru

  1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35-60 g

  1 cukier wanilinowy

  1 jajko

 

Do dekoracji:

1 biała czekolada

maliny, borówki amerykańskie

Sposób wykonania
 
Przygotować formę na 12 muffinów i wypełnić ją papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasteczka Oreo posiekać na desce i włożyć do papilotek.
 Twaróg sernikowy włożyć do miski, dodać mascarpone, cukier, proszek budyniowy i cukier wanilinowy, zmiksować na jednolitą masę lub wymieszać dokładnie łyżką (jeśli miksujemy mikserem to bardzo krótko, tylko do połączenia się składników). Dodać jajko i znów zmiksować tylko do połączenia się składników.
   Masę wyłożyć na ciasteczka do wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut do ścięcia się masy. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
  Wierzch posmarować  roztopioną czekoladą i ułożyć owoce (jeszcze na nie zastygniętą czekoladę, żeby się malinki przykleiły).

Autor: Jola