Składniki

Spód:

200g herbatników pełnoziarnistych

100g masła

Masa "nie serowa":

700g jogurtu naturalnego, greckiego

100g masła

5 średnich jajek

1 budyń waniliowy bez cukru

1/4 szklanki cukru

Wierzch:

400g malin świeżych lub mrożonych

2 galaretki malinowe

3 szklanki wrzącej wody

Sposób wykonania
Spód: masło roztopić, herbatniki pokruszyć bardzo drobno (można mikserem lub włożyć do woreczka i obić wałkiem). Masło i herbatniki połączyć ze sobą, wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (wymiar blaszki 24/20 cm), równomiernie rozprowadzić i uklepać dłonią. Wstawić do lodówki na 15 minut by spód stwardniał. Masa "nie serowa": Masło roztopić i ostudzić. Jogurt zmiksować z całymi jajkami dodać budyń, cukier i ostudzone masło, zmiksować do połączenia się składników. Masę wylać na spód herbatnikowy i piec 50 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika na 20 minut aby lekko ostygł, po tym czasie wyjąć i ostudzić całkowicie. Wierzch: Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody , ostudzić . Do tężejącej dodać maliny i wylać na placek. Jeżeli maliny mamy mrożone nie rozmrażać ich tylko takie dać do gorącej galaretki i dobrze rozmieszać (bardzo szybko stężeje)
Autor: Jola