Składniki:
Ciasto:
500gmąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
200g margaryny
6 żółtek
2 łyżki śmietany
Beza:
6 białek
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąkiziemniaczanej
Ponadto:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
60 g płatkówmigdałowych
60g orzechów włoskich- drobno posiekane
Masa:
2 szklanki mleka
3łyżki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
200g masła
kilkakropel aromatu migdałowego
Sposób wykonania:
Ciasto:Mąkę dać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać, dodać resztę składników izarobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Beza: składniki na bezę podzielić napół. Ubić 3 białka z połową cukru pudru, pod koniec ubijania dodać połowę mąki.Jedną część ciasta rozwałkować i dać na blaszkę wyłożoną papierem. Posmarowaćpołową dżemu i wyłożyć masę bezową. Na masę wysypać płatki migdałowe. Piec wtemp. 175 stopni przez 40 min. Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta i zpozostałymi składnikami na bezę z taką różnicą że na wierzch wysypać orzechy.Masa: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą szklankę mleka zmiksować zżółtkami i mąką, wlać na gotujące się mleko. Ostudzić przykrywając foliąspożywczą(nie zrobi się kożuch). Masło utrzeć dodając zimny budyń. Gotoweplacki przełożyć masą. Na wierzch dać ciasto z migdałami. Schłodzić.