Składniki

Składniki:

Ciasto:

         500gmąki

         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

         1/2 szklanki cukru pudru

         200g margaryny

         6 żółtek

         2 łyżki śmietany

Beza:

         6 białek

        1,5 szklanki cukru pudru

        1 łyżka mąkiziemniaczanej

Ponadto:

       1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

       60 g płatkówmigdałowych

       60g orzechów włoskich- drobno posiekane

Masa:

       2 szklanki mleka

       3łyżki mąki

       3 łyżki mąki ziemniaczanej

       2 żółtka

       3 łyżki cukru

       200g masła

       kilkakropel aromatu migdałowego

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Ciasto:Mąkę dać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać, dodać resztę składników izarobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Beza: składniki na bezę podzielić napół. Ubić 3 białka z połową cukru pudru, pod koniec ubijania dodać połowę mąki.Jedną część ciasta rozwałkować i dać na blaszkę wyłożoną papierem. Posmarowaćpołową dżemu i wyłożyć masę bezową. Na masę wysypać płatki migdałowe. Piec wtemp. 175 stopni przez 40 min. Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta i zpozostałymi składnikami na bezę z taką różnicą że na wierzch wysypać orzechy.Masa: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą szklankę mleka zmiksować zżółtkami i mąką, wlać na gotujące się mleko. Ostudzić przykrywając foliąspożywczą(nie zrobi się kożuch). Masło utrzeć dodając zimny budyń. Gotoweplacki przełożyć masą. Na wierzch dać ciasto z migdałami. Schłodzić.

Autor: Jola