Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. suchego maku
Masa orzechowa:
1 masło
ok. 20 dkg zmielonych orzechów
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
1 puszka masy makowej z bakaliami(ok. 90 dkg)
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki cytrynowe dowolna polewa
BISZKOPT: białka ubić z cukrem, dodać żółtka, obydwie mąki proszek do pieczenia oraz mak. Wymieszać. Piec 30-40 min. w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
MASA ORZECHOWA: kawę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać orzechy. Na koniec dodać kawę. Masę podzielić na 2 części. Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu (ja dałam troszkę mniej wody) i odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w plasterki. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy orzechowej na to dać masę makową. Na masie makowej ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Na galaretkę wyłożyć drugą część masy orzechowej i przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą.