Składniki


Składniki: 

        

        Biszkopt: 

                8 jajek 

                1 szkl. mąki 

                1 łyżeczka proszku do pieczenia 

                1 łyżka mąki ziemniaczanej 

                3/4 szkl. suchego maku 


        Masa orzechowa: 

                1 masło 

                ok. 20 dkg zmielonych orzechów 

                2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 

                cukier puder do smaku 


        Dodatkowo: 

                1 puszka masy makowej z bakaliami(ok. 90 dkg) 

                1 puszka brzoskwiń 

                2 galaretki cytrynowe dowolna polewa

Sposób wykonania

Sposób wykonania:

BISZKOPT: białka ubić z cukrem, dodać żółtka, obydwie mąki proszek do pieczenia oraz mak. Wymieszać. Piec 30-40 min. w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.

 

MASA ORZECHOWA: kawę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać orzechy. Na koniec dodać kawę. Masę podzielić na 2 części. Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu (ja dałam troszkę mniej wody) i odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w plasterki. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy orzechowej na to dać masę makową. Na masie makowej ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Na galaretkę wyłożyć drugą część masy orzechowej i przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą.

Autor: Jola