Składniki:
1/2 kg miodu
2szkl. cukru
25g smalcu lub masła
1 kg mąki
3 jaja
2 płaskie łyżeczki sody
1/2szklanki zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika(przyprawa bez kakao)
powidła śliwkowe
Sposób wykonania:
Miód,cukier, smalec podgrzać powoli, prawie do wrzenia. Masę ostudzić. Do chłodnej dodać stopniowo: mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, 1/2 łyżeczkisoli oraz przyprawę do piernika. Ciasto wyrobić, włożyć do miski- plastikowej, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na (2-6)tygodni. Może tak stać nawet kilka miesięcy. Pieczenie: zimne ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować na ok. 1,5cm i piec w temp. 160-180 stopni przez 15-20 min. Z każdym ciastem postąpić tak samo. Nie wyjmować od razu z blaszki bo się pokruszy. Piernikowe blaty przełożyć podgrzanymi powidłami, nakryć papierem i obciążyć. Odstawić aż skruszeje (3-4 dni) ważne: szczelnie owinąć piernika w ściereczkę by niewyschło. Polać polewą. OCZEKIWANIE NA PIERNIKA JEST DOŚĆ DŁUGIE ALE NAPRAWDĘWARTO.