Składniki:
3 jaja
3 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru pudru
200g płynnego miodu
1 szlk. śmietany lub jogurtu naturalnego
200g margaryny
1 łyżeczka sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
2 łyżki zimnej wody
bakalie- śliwki
Sposób wykonania:
Śliwki pokroić i wymieszać z łyżką mąki. Mąkę, kakao, sodę i przyprawę wymieszać w misce. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, miód, śmietanę i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać porcjami mąkę wymieszaną z kakao i resztą składników. Wsypać śliwki i delikatnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30 cm. wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec ok. 60-70 minut w temperaturze 170 stopni.