Składniki

Składniki:

     3 jaja

     3 szkl. mąki

     3/4 szkl. cukru pudru

     200g płynnego miodu

     1 szlk. śmietany lub jogurtu naturalnego

     200g margaryny

     1 łyżeczka sody

     1 opakowanie przyprawy do piernika

     1 łyżka kakao

     2 łyżki zimnej wody

     bakalie- śliwki

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Śliwki pokroić i wymieszać z łyżką mąki. Mąkę, kakao, sodę i przyprawę wymieszać w misce. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, miód, śmietanę i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać porcjami mąkę wymieszaną z kakao i resztą składników. Wsypać śliwki i delikatnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30 cm. wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec ok. 60-70 minut w temperaturze 170 stopni.

Autor: Jola