Składniki


Składniki 


na formę o wym. 28x40cm: 5 jajek 1½ szklanki cukru 2½ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki oleju 2 - 3 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki sody 0,7 - 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę ewentualnie 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki wody

Sposób wykonania

Sposób wykonania:


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec porcjami cukier i po 1 żółtku. Mąkę łączymy z kakao i ewentualnie cynamonem, wsiewamy do masy jajecznej mieszając łyżką. Sodę mieszamy z wodą, wlewamy do ciasta i mieszamy łyżką. Wlewamy olej, mieszamy. Na końcu dodajemy jabłka pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy o wym. 28x40 cm i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150°C. Tuż po włożeniu ciasta zwiększamy temp. do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, jeżeli tak, to jeszcze przez ok. 5 minut trzymamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjmujemy i po lekkim ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Autor: Krzysztof K - Kombornia