Składniki:
Upiec 2 biszkopty, każdy z 4 jaj.
Jeden jasny drugi kakaowy
Masa:
1,5 kostki masła
3/4 szklanki cukru
3 jaja
2 gorzkie czekolady
1 galaretka wiśniowa
30dkg wiśni(mogą być z kompotu)
1 mały słoiczek wiśni w syropie
2 łyżki spirytusu
1/2 litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Wiśnie wydrylować. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody i ostudzić. Wiśnie odsączyć z syropu. Masło utrzeć na puch. Jajka ubić na parze na puszystą masę, dodać pokruszoną czekoladę i ostudzić. Połączyć z masłem, dodać zmiksowane wiśnie z kompotu, spirytus, tężejącą galaretkę i wiśnie odsączone z syropu. . Wyłożyć na biszkopt 3/4 masy wiśniowej, przykryć drugim biszkoptem, nałożyć resztę masy i wstawić do lodówki aby masa stężała. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę i wyłożyć na placek. Na śmietanie ułożyć szablony wycięte z papieru np. kwiatki i posypać kakao. Zdjąć z ciasta papierowe kwiatki.