Składniki

Składniki:


    Upiec 2 biszkopty, każdy z 4 jaj.

    Jeden jasny drugi kakaowy

    Masa:

        1,5 kostki masła

        3/4 szklanki cukru

        3 jaja

        2 gorzkie czekolady

        1 galaretka wiśniowa

        30dkg wiśni(mogą być z kompotu)

        1 mały słoiczek wiśni w syropie

        2 łyżki spirytusu

        1/2 litra śmietany 30%

        3 łyżki cukru pudru

        2 łyżki żelatyny

Sposób wykonania


Sposób wykonania:


Wiśnie wydrylować. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody i ostudzić. Wiśnie odsączyć z syropu. Masło utrzeć na puch. Jajka ubić na parze na puszystą masę, dodać pokruszoną czekoladę i ostudzić. Połączyć z masłem, dodać zmiksowane wiśnie z kompotu, spirytus, tężejącą galaretkę i wiśnie odsączone z syropu. . Wyłożyć na biszkopt 3/4 masy wiśniowej, przykryć drugim biszkoptem, nałożyć resztę masy i wstawić do lodówki aby masa stężała. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę i wyłożyć na placek. Na śmietanie ułożyć szablony wycięte z papieru np. kwiatki i posypać kakao. Zdjąć z ciasta papierowe kwiatki.

Autor: Jola