Składniki:
CIASTO:
8 jaj
15 dkg margaryny
25 dkg cukru pudru
30 dkg maku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki
2 łyżki miodu
1 łyżka kakao
2 łyżeczki sody
MASA:
25 dkg masła
1/2 l. mleka
3 żółtka
1 jajo
8 łyżek cukru
2 czubate łyżki mąki
DODATKOWO:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 czerwone galaretki polewa
CIASTO:
mak sparzyć i zemleć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, nie przerywając ucierania dodawać po żółtku. Połączyć obie mąki, sodę i kakao, wymieszać. Do utartej masy dodać miód oraz mak, a następnie sypkie składniki. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać. Upiec. Wystudzone przekroić na pół.
MASA:
mleko zagotować. Żółtka oraz całe jajo dokładnie ubić z cukrem i mąką, a następnie, mieszając, wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z kremem. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody i wystudzić. Na pierwszą część placka dać połowę masy, ułożyć na niej biszkopty i zalać tężejącą galaretką. Gdy galaretka zastygnie rozsmarować na niej drugą część masy i przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą.