Składniki



Składniki:


CIASTO: 

        6 jajek

        1 szkl. mąki

        2/3 szkl. cukru

        2 łyżeczki proszku do pieczenia


MASA JABŁKOWA 1 

        2/3 szkl. cukru

        1 kg jabłek

        5 dkg margaryny

        1 galaretka cytrynowa

        1 budyń śmietankowy


MASA JABŁKOWA 2 

        2/3 szkl. cukru

        1 kg jabłek 

        5 dkg margaryny

        1 galaretka wiśniowa

        1 budyń śmietankowy


MASA ŚMIETANOWA 

        1/2 szkl. wrzącej wody

        2 śmietany Śnieżki

        2 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

CIASTO:

białka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać. Piec 30 minut w temp. 180 stopni.


MASA JABŁKOWA1:

jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do owoców dodać margarynę, cukier, galaretkę, budyń rozrobiony w odrobinie wody i wymieszać. Gotować aby wszystko się połączyło.


MASA JABŁKOWA 2:
zrobić jak masę jabłkową 1.

MASA ŚMIETANOWA:
śmietanę przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Żelatynę namoczyć w wodzie, wymieszać. Miksując śmietanę wlać zimną żelatynę. Ciepłą masę jabłkową1 wlać na biszkopt i odstawić do zastygnięcia. Na masę jabłkową1 wlać masę jabłkową2 i odstawić do zastygnięcia. Na wierzch dać śmietanę. Udekorować.

Autor: Jola
Kolor szat: fioletowy7 IV Poniedziałek. Dzień Powszedni
Dn 13, 41-62; Ps 23, 1-2ab. 2c-3. 4. 5. 6; Ez 33, 11; J 8, 1-11;

Imieniny

Rufina, Donata, Klary

Warto posłuchać


Radio Fara

Radio Profeto