Składniki:
CIASTO:
6 jajek
1 szkl. mąki
2/3 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA 1
2/3 szkl. cukru
1 kg jabłek
5 dkg margaryny
1 galaretka cytrynowa
1 budyń śmietankowy
MASA JABŁKOWA 2
2/3 szkl. cukru
1 kg jabłek
5 dkg margaryny
1 galaretka wiśniowa
1 budyń śmietankowy
MASA ŚMIETANOWA
1/2 szkl. wrzącej wody
2 śmietany Śnieżki
2 łyżeczki żelatyny
białka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać. Piec 30 minut w temp. 180 stopni.
jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do owoców dodać margarynę, cukier, galaretkę, budyń rozrobiony w odrobinie wody i wymieszać. Gotować aby wszystko się połączyło.
MASA JABŁKOWA 2:
zrobić jak masę jabłkową 1.
MASA ŚMIETANOWA:
śmietanę przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Żelatynę namoczyć w wodzie, wymieszać. Miksując śmietanę wlać zimną żelatynę. Ciepłą masę jabłkową1 wlać na biszkopt i odstawić do zastygnięcia. Na masę jabłkową1 wlać masę jabłkową2 i odstawić do zastygnięcia. Na wierzch dać śmietanę. Udekorować.