Składniki:
Ciasto:
6 jajek
3 budynie czekoladowe
1 szklanka cukru
3\4 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 kostka masła
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mleka w proszku
1 szklanka śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy
Dodatkowo:
1/2 słoiczka dowolnego dżemu
3 małe paczuszki herbatników
2 łyżki likieru migdałowego lub zwykła wódka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej polewa czekoladowa
Ciasto:Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, cukier waniliowy, budynie i mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Upiec 3 placki lub 1 i przekroić na 3 części.Piec w temp. 180 stopni przez 30-35 min.
Krem:Kawę zalać niewielką ilością wody i połączyć z alkoholem. Ugotować budyń z cukrem waniliowym na 1,5 szklanki mleka i wystudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać. Gdy dobrze połączone, wlać śmietanę i wsypać mleko w proszku.
Składanie placka: pierwszy placek posmarować dżemem, na dżem nałożyć herbatniki nasączone kawą na herbatniki wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim plackiem i dać resztę kremu. Przykryć trzecim plackiem i polać polewą.