Składniki:
3 białka
120g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
Ponadto:
200 ml. śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
dżem z czarnej porzeczki
Sposób wykonania:
Beza: białka ubić ze szczyptą soli, dodać stopniowo cukier na końcu mąkę. Blaszkę (zwykłe rozmiary- standardowa) wyłożyć papierem do pieczenia na to dać bezę. Piec w temp 180 stopni przez 15min. Lnianą ściereczkę opruszyć 1 łyżką cukru pudru. Upieczoną bezę prosto z piekarnika dać na ściereczkę(do góry dnem)delikatnie zdjąć papier. Poczekać aż ostygnie. Bezę posmarować dżemem, na dżemie rozsmarować śmietanę- bardziej na środku. Zwinąć i schłodzić. (zwijać dłuższym brzegiem bezy).