Składniki


Składniki:

           3 białka 

          120g cukru 

           szczypta soli

          1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

          1 łyżka cukru pudru


Ponadto:

          200 ml. śmietany 30%

          1 łyżka cukru pudru

          dżem z czarnej porzeczki

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Beza: białka ubić ze szczyptą soli, dodać stopniowo cukier na końcu mąkę. Blaszkę (zwykłe rozmiary- standardowa) wyłożyć papierem do pieczenia na to dać bezę. Piec w temp 180 stopni przez 15min. Lnianą ściereczkę opruszyć 1 łyżką cukru pudru. Upieczoną bezę prosto z piekarnika dać na ściereczkę(do góry dnem)delikatnie zdjąć papier. Poczekać aż ostygnie. Bezę posmarować dżemem, na dżemie rozsmarować śmietanę- bardziej na środku. Zwinąć i schłodzić. (zwijać dłuższym brzegiem bezy).

Autor: Jola