Składniki:
Tortownica o średnicy 21 cm
SPÓD:
220 g herbatników
100 g masła
MASA SEROWA:
1 kg białego sera z wiaderka
1 słoiczek borówek w syropie (0.33l.)
6 łyżeczek żelatyny
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 banan
Sposób wykonania:
Spód:
Herbatniki pokruszyć w blenderze lub włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem. Masło rozpuścić i dokładnie wymieszać z herbatnikami. Tak przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy, docisnąć i wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Borówki odsączyć od syropu. Żelatynę wymieszać w połowie szklanki syropu z borówek i odstawić, aby żelatyna napęczniała, a następnie podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści i przestudzić. Jagody zmiksować w blenderze. Do miski przełożyć ser, cukier puder oraz zmiksowane jagody i wszystko razem zmiksować. Wlać lekko ciepłą żelatynę i ponownie zmiksować. Do masy wsypać obranego i pokrojonego banana. Tak przygotowaną masę wylać na spód z herbatników i odstawić do lodówki do stężenia.