Składniki


Składniki: 


        Tortownica o średnicy 21 cm 


        SPÓD: 

                220 g herbatników 

                100 g masła 


        MASA SEROWA: 

                1 kg białego sera z wiaderka 

                1 słoiczek borówek w syropie (0.33l.) 

                6 łyżeczek żelatyny 

                2 płaskie łyżki cukru pudru 

                1 banan

Sposób wykonania

Sposób wykonania: 

 

Spód:

Herbatniki pokruszyć w blenderze lub włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem. Masło rozpuścić i dokładnie wymieszać z herbatnikami. Tak przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy, docisnąć i wstawić do lodówki.

 

Masa serowa:

Borówki odsączyć od syropu. Żelatynę wymieszać w połowie szklanki syropu z borówek i odstawić, aby żelatyna napęczniała, a następnie podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści i przestudzić. Jagody zmiksować w blenderze. Do miski przełożyć ser, cukier puder oraz zmiksowane jagody i wszystko razem zmiksować. Wlać lekko ciepłą żelatynę i ponownie zmiksować. Do masy wsypać obranego i pokrojonego banana. Tak przygotowaną masę wylać na spód z herbatników i odstawić do lodówki do stężenia.

Autor: Jola