Składniki

Spód:

140g herbatników kakaowych

1 łyżka kakao

50g orzechów laskowych

30g masła, roztopionego

Masa serowa:

500g twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotnie

400g Nutelli

125ml śmietany 30%

1/2 szklanki cukru

5 dużych jajek

3 łyżki mąki pszennej

Polewa:

100g posiekanej mlecznej czekolady

80 ml śmietany 30%

Do dekoracji czekoladowe pralinki lub trufle

Sposób wykonania
Spód: Ciastka, orzechy, kakao i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić twaróg i nutellę – zmiksować do powstania gładkiej masy. Dodać resztę składników i zmiksować tylko do połączenia. Masę serową wylać na spód ciasteczkowy, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej ( kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową). Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu; w razie konieczności piec dłużej. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać mleczną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu. Schłodzony sernik polać polewą czekoladową. Pralinki poukładać na górze.
Autor: Jola