Składniki


Składniki:

    Spód:

         120gciasteczek pełnoziarnistych

          50g masła

Masa serowa:

          500g twarogu- 2 razy mielony

          250g serka maskarpone

          2/3szkl cukru

          4 jaja

          1 łyżka mąki ziemniaczanej

          1 puszkakajmaku(400g)

Dodatkowo:

         3 banany w plasterkach, skropione cytryną

         300ml.śmietany 30%

         1 łyżka cukru pudru

         kilka kostek czekolady


Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Spód: ciasteczka zmiksować, dodać masło i wymieszać. Tortownicę (średnica 21cm)wyłożyć papierem, samo dno. Na papier w tortownicy wysypać ciasteczka z masłem i uklepać. Schłodzić w lodówce przez 30 min.

Masa serowa: wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową. Jajka zmiksować. Dodać cukier i zmiksować. Dodawać po łyżce twaróg i serek, miksując dodać mąkę. Masę podzielić na 2 części, jedna ok. 100g lżejsza. Do lżejszej porcji masy dać 200g kajmaku i zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Na spód ciasteczkowy wylać masę z kajmakiem. Włożyć do piekarnika i obniżyć temp. do 150 stopni. Piec 30 min. Otworzyć piekarnik, wyjąć formę i na wierzch dać białą masę serową (ostrożnie łyżka połyżce). Piec ok. 1godz w temp. 150 stopni. Po upieczeniu ostudzić sernik wlekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu schłodzić sernik w lodówce, najlepiej przez noc. Sernik dać na paterę. Boki i wierzch posmarować pozostałym kajmakiem. Na wierzch poukładać plasterki banana tak aby na siebie zachodziły. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dać na banany. Wierzch posypać tartą czekoladą. Przechowywać w lodówce.

Autor: Jola