Składniki:
Spód:
120gciasteczek pełnoziarnistych
50g masła
Masa serowa:
500g twarogu- 2 razy mielony
250g serka maskarpone
2/3szkl cukru
4 jaja
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 puszkakajmaku(400g)
Dodatkowo:
3 banany w plasterkach, skropione cytryną
300ml.śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
kilka kostek czekolady
Sposób wykonania:
Spód: ciasteczka zmiksować, dodać masło i wymieszać. Tortownicę (średnica 21cm)wyłożyć papierem, samo dno. Na papier w tortownicy wysypać ciasteczka z masłem i uklepać. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
Masa serowa: wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową. Jajka zmiksować. Dodać cukier i zmiksować. Dodawać po łyżce twaróg i serek, miksując dodać mąkę. Masę podzielić na 2 części, jedna ok. 100g lżejsza. Do lżejszej porcji masy dać 200g kajmaku i zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Na spód ciasteczkowy wylać masę z kajmakiem. Włożyć do piekarnika i obniżyć temp. do 150 stopni. Piec 30 min. Otworzyć piekarnik, wyjąć formę i na wierzch dać białą masę serową (ostrożnie łyżka połyżce). Piec ok. 1godz w temp. 150 stopni. Po upieczeniu ostudzić sernik wlekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu schłodzić sernik w lodówce, najlepiej przez noc. Sernik dać na paterę. Boki i wierzch posmarować pozostałym kajmakiem. Na wierzch poukładać plasterki banana tak aby na siebie zachodziły. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dać na banany. Wierzch posypać tartą czekoladą. Przechowywać w lodówce.