Składniki

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

3 szklanki mąki

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g margaryny, zimnej

5 żółtek

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ:

5 białek

1 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

800 g kwaśnej śmietany 18%

2 budynie waniliowe, proszek

szczypta soli

DODATKOWO:

200-300 g czarnych porzeczek

1 łyżeczka mąki

Sposób wykonania
Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem, kakao i proszkiem. Dodać kawałki zimnej margaryny i posiekać nożem . Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Gotowe podzielić na dwie części z czego jedna nieco większa. Uformować wałeczki i owinąć folią, włożyć do zamrażarki na około 2 godz. Po tym czasie większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozprowadzić równomiernie na dnie formy i lekko docisnąć. Spód podpiec w temp. 180 C przez około 20 min. Białka razem z solą zmiksować na sztywną piankę. Następnie dodać po łyżce cukry, aż masa będzie gęsta i lśniąca jak na bezę. Śmietanę zmiksować razem z przesianym proszkiem budyniowym. Do śmietany dodać masę białkową i delikatnie połączyć. Wyłożyć na podpieczony spód. Porzeczki wymieszać z łyżeczką mąki i wyłożyć równomiernie na warstwę śmietanową. Pozostałe ciasto zetrzeć na wierzch. Piec w temp. 180 C przez około 45-50 min. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Autor: Jola