Składniki

Spód:

100 g orzechów ziemnych niesolonych

320 g herbatników Petit Beure

160 g masła, rozpuszczonego

Masa serowa:

100 g orzechów ziemnych niesolonych

200 ml śmietanki kremówki 30%

6 Białych Michałków (100g)

70 g białej czekolady

500 g zmielonego tłustego twarogu (3 razy)

250 g sera mascarpone

3 łyżki mąki ziemniaczanej

pół szklanki mleka w proszku

1/2 szklanki cukru pudru

4 duże jajka

Polewa:

60 ml śmietanki słodkiej 18% lub 30%

75 g mlecznej czekolady

4 białe "Michałki"

Sposób wykonania
Spód: Blaszkę o wymiarach 24/20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki razem z orzechami zmielić, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć nią dno blaszki, mocno uklepując. Schłodzić. Masa serowa: Kremówkę umieścić w garnuszku, zagotować (mieszając), wrzucić posiekane michałki, białą czekoladę oraz mleko w proszku, gotować do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Lekko ostudzić. Orzechy ziemne zmielić a następnie wlać do nich ostudzoną śmietankę z Michałkami, zmiksować Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Do misy miksera dać zmielony twaróg, dodać mascarpone i zmiksować na jednolitą masę, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, miksować przez minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 20 sekund po każdym dodanym jajku. Dodać masę śmietankową z orzechów i czekolady, ale najlepiej wcześniej „zahartować” ją kilkoma łyżkami masy serowej – czyli dodawać po łyżce masę serową do masy orzechowo-mlecznej za każdym razem mieszając łyżką. Masę serową wyłożyć na blaszkę, wyrównać powierzchnię łopatką. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120 stopni C i piec sernik przez 105 minut. Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i powoli go studzić. Następnie wyjąć z blaszki i całkowicie ostudzić. Polewa: W garnuszku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszając roztopić. Rozprowadzić po wierzchu sernika. Wierzch posypać posiekanymi Michałkami. Schłodzić.
Autor: Jola