Ciasto: 1 kostka masła, 1/ 2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy lub dowolny aromat, 15 g proszku do pieczenia, 5 żółtek, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżek kwaśnej śmietany, 3 szklanki maki . Wszystko wyrobić razem , ciasto podzielić na 2 części, jedna 2/3 ciasta I druga 1/3 ciasta( zawinąć w folie I zamrozić - będzie na kruszonkę). 2/3 ciasta rozwałkować na blachę wyłożona papierem do pieczenia I podpiec około 10 minut, ostudzić chwilkę posmarować podpieczony spod dowolna marmolada( ja miałam morelowa.)
Masa serowa:
5 białek, 1 szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe, 1 - 2 łyżek maki ziemniaczanej, 1200ml śmietany kwaśnej , skorka cytrynowa lub pomarańczowa kandyzowana, aromat.
Białka ubić na sztywna piane , dodać cukier budynie I wymieszać, powoli dodawać śmietanę mieszając łyżką , dodać skórkę kandyzowana I wylać na podpieczony spod z marmolada, wyrównać, zetrzeć kruszonkę czyli ta odłożona 1/ 3 ciasta.. Włożyć do nagrzanego piekarnika I piec około 1godzine I 20 minut w temp 175 stopni C. U mnie piekl się 1 godzinę I później wyłączyłam I zostawiłam w ciepłym piekarniku do ostudzenia. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.