Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Posiekać z masłem na drobniutko, dodać cukier puder i wymieszać, zrobić dołek i wbić w niego jajko i dać śmietanę. Szybko zarobić gładkie ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia a drugą podzielić na mniejsze kawałki i uformować w wałeczki, wstawić do zamrażalnika.
Ser:
Ser zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem i ucierając dodawać po 1 jajku na przemian ze zmielonym twarogiem. W między czasie dodać mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę.
Na ciasto w blaszce wylać masę serową a na ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika. Piec w temperaturze 160 stopni (nie wyższej żeby nie popękał) przez 1 godzinę. Po godzinie wyłączyć piekarnik uchylić drzwiczki i zostawić na kolejną godziną. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.