Składniki:
Spód:
120g ciastek maślanych
30g miękkiego masła
Masa serowa:
250g twarogu (2 razy zmielonego)
250g jogurtu naturalnego gęstego
60g cukru pudru
1 cukier waniliowy
2,5 łyżeczki żelatyny
40ml. wody
Mus truskawkowy:
150g jogurtu naturalnego gęstego
400g truskawek
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
60ml. wody
Sposób wykonania:
SPÓD: Ciastka i masło zmiksować. Ugnieść na dnie tortownicy (średnica ok. 20 cm)wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 min.
MASA SEROWA: żelatynę zalać wodą i odstawić na ok. 10 minut. Podgrzać aby się rozpuściła alenie dopuścić do zagotowania bo straci właściwości żelujące. Przestudzić. Do miski dać twaróg i jogurt, zmiksować. Dodać cukier puder i waniliowy, zmiksować. Dodać żelatynę rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej. Masę wlać na spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki.
MUS TRUSKAWKOWY: truskawki zmiksować, dodać sok z cytryny i cukier puder. Żelatynę przygotować tak jak przy masie serowej. Truskawki zmiksować z jogurtem i żelatyną. Warstwę truskawkową wlać na zastygniętą masę serową. Wstawić do lodówki.