Składniki

Składniki:

Spód:

         120g ciastek maślanych

         30g miękkiego masła

Masa serowa:

          250g twarogu (2 razy zmielonego)

          250g jogurtu naturalnego gęstego

          60g cukru pudru

          1 cukier waniliowy

          2,5 łyżeczki żelatyny

          40ml. wody

Mus truskawkowy:

          150g jogurtu naturalnego gęstego

          400g truskawek

          1 łyżka soku z cytryny

          5 łyżek cukru pudru

          4 łyżeczki żelatyny

         60ml. wody

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

SPÓD: Ciastka i masło zmiksować. Ugnieść na dnie tortownicy (średnica ok. 20 cm)wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 min.

MASA SEROWA: żelatynę zalać wodą i odstawić na ok. 10 minut. Podgrzać aby się rozpuściła alenie dopuścić do zagotowania bo straci właściwości żelujące. Przestudzić. Do miski dać twaróg i jogurt, zmiksować. Dodać cukier puder i waniliowy, zmiksować. Dodać żelatynę rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej. Masę wlać na spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki.

MUS TRUSKAWKOWY: truskawki zmiksować, dodać sok z cytryny i cukier puder. Żelatynę przygotować tak jak przy masie serowej. Truskawki zmiksować z jogurtem i żelatyną. Warstwę truskawkową wlać na zastygniętą masę serową. Wstawić do lodówki.

Autor: Jola