Składniki

Ciasto:

3 szklanki mąki

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 żółtek

5 łyżek cukru pudru

2 łyżki gęstej śmietany

200 g masła

Masa serowa:

1,30 kg twarogu śmietankowego

200 g masła

6 jajek

1 budyń śmietankowy

3/4 szklanki cukru pudru

Masa makowa:

5 białek

1 szklanka cukru

1 szklanka mielonego maku ( zwykły suchy mak zmielony)

1 szklanka wiórek kokosowych zmielonych razem z makiem

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń

Sposób wykonania
Sposób przygotowania: Przygotować ciasto kruche z podanych składników na ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedna odrobinę większa od drugiej i będzie ona stanowiła podstawę ciasta. Kawałki ciasta zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Można wstawić do zamrażalnika na ok.1 godzinę. Brzoskwinie wyjąć z puszki i odsączyć a następnie pokroić w kostkę. Ułożyć na sicie, żeby dobrze odsączyć. Formę 24 x 36 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Zetrzeć większą część ciasta na tarce jarzynowej, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec. ok. 15 minut. Wyjąć i wystudzić. W tym czasie należy przygotować masę sernikową.Utrzeć masło z cukrem dodając po 1 jajku. A później dodawać po kawałku twarogu. Kiedy masa jest już gładka należy dodać budyń. Miskę z masą serową odstawić . Mak i wiórki wymieszać w miseczce. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Kiedy piana jest sztywna zaczynamy dodawać cukier, po jednej łyżce. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Dodawać mak wymieszany z wiórkami i bardzo delikatnie wymieszać łopatką. Na podpieczonym cieście układać łyżką kupki masy makowej na zmianę z masą serową. Wierzch posypać pokrojonymi brzoskwiniami. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 1 h 10 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić tak sernik na ok. pół godziny.
Autor: Jola