Składniki

Spód:

150 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

40 g cukru

75 g zimnego masła

3 żółtka (białka zachować do bezy)

1/2 łyżeczki cynamonu

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Jabłka:

1 kg jabłek na szarlotkę np. szara reneta

50 g cukru

Beza:

3 białka

150 g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania
Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i wszystko miksować mikserem, aż powstaną drobne okruszki ciasta (jak kruszonka). Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby dodać pół łyżki zimnej wody aby składniki się połączyły). Ciasto włożyć do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, włożyć na dużą patelnię, dodać cukier i smażyć na większym ogniu przez około 5 - 7 minut, do czasu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto rozwałkować podsypując mąką. Wykleić nim dno i około 1,5 cm boków formy. Spód podziurkować widelcem, wyłożyć jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. W połowie pieczenia zacząć przygotowywać bezę. Beza: Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać). Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez około 2 minuty, w międzyczasie dodając mąkę ziemniaczaną. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć bezę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i przestudzić .
Autor: Jola