Składniki

4 jajka

1 szklanka cukru

1 cukier wanilinowy

1/2 szklanki oleju roślinnego

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

500 g rabarbaru

cukier puder do posypania

Sposób wykonania
Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodyżki pokroić na ok. 1/2 cm plasterki. Małą kwadratową blaszkę posmarować masłem, na dno położyć papier do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać drobny cukier i cukier wanilinowy i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut. Mąkę wsypać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać. Przesiać ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować. Ciasto wyłożyć do blaszki, wyłożyć rabarbar i wstawić do piekarnika. Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Autor: Jola