Składniki

Składniki:

  Ciasto makowe:

    8 jaj

    1 szklanka mąki

    1 szklanka cukru

    1 szklanka suchego maku

    1 cukier waniliowy

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

  Ciasto orzechowe:

    5 jaj

    10 dkg cukru

    3 czubate łyżki mąki

    2 łyżki bułki tartej

    15 dkg zmielonych orzechów

    1 cukier waniliowy

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

  Masa pomarańczowa:

     3 pomarańcze

     2 jabłka

     1/2 szklanki cukru

     1/2 szklanki wody

     1 galaretka pomarańczowa

  Masa czekoladowa:

     1/2 szklanki mleka

     10 dkg margaryny

     10 dkg cukru

     1 gorzka czekolada

     1 cukier waniliowy

     1 kostka masła

   Pianka:

     1/2 litry śmietany 30%

     2 galaretki cytrynowe 

     1 galaretka wiśniowa

     1 galaretka agrestowa

     1 puszka brzoskwiń

   Dodatkowo:

     3 małe paczki herbatników

     polewa czekoladowa

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

CIASTO MAKOWE: białka ubić z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Wsypać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasto makowe przekroić na dwa blaty.

CIASTO ORZECHOWE: białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Piec około 40 minut w temp. 170-180 stopni.

MASA POMARAŃCZOWA: jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomarańcze obrać i pokroić na kawałki wyjmując pestki. Wodę zagotować z cukrem, dodać jabłka i pomarańcze. Wymieszać i gotować do lekkiego zgęstnienia. Wsypać galaretkę i wymieszać. Wystudzić i odstawić by masa lekko stężała.

MASA CZEKOLADOWA: do rondla wlać mleko i dać margarynę, cukier połamaną czekoladę oraz cukier waniliowy. Wszystko razem mieszając zagotować i wystudzić. Masło utrzeć z wystudzoną masą.

PIANKA: Brzoskwinie pokroić w kostkę. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance wody i wystudzić. Galaretkę agrestową również rozpuścić w szklance wody i wystudzić. Galaretkę agrestową i wiśniową rozlać do płaskich naczyń i odstawić do zastygnięcia. Gdy zastygną pokroić w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litry wody i ostudzić. Śmietanę ubić dodając tężejącą galaretkę cytrynową a następnie dodać pokrojone brzoskwinie i kosteczki galaretek. Wymieszać. Na placek makowy wyłożyć tężejącą masę pomarańczową i wstawić do lodówki. Przełożyć ciastem orzechowym a na nie dać masę czekoladową i przykryć drugim plackiem makowym. Wyłożyć piankę śmietanową. Na piankę wyłożyć herbatniki i polać polewą.

Autor: Jola