Składniki:
Ciasto makowe:
8 jaj
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
5 jaj
10 dkg cukru
3 czubate łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
15 dkg zmielonych orzechów
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa pomarańczowa:
3 pomarańcze
2 jabłka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1 galaretka pomarańczowa
Masa czekoladowa:
1/2 szklanki mleka
10 dkg margaryny
10 dkg cukru
1 gorzka czekolada
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
Pianka:
1/2 litry śmietany 30%
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka agrestowa
1 puszka brzoskwiń
Dodatkowo:
3 małe paczki herbatników
polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
CIASTO MAKOWE: białka ubić z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Wsypać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasto makowe przekroić na dwa blaty.
CIASTO ORZECHOWE: białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Piec około 40 minut w temp. 170-180 stopni.
MASA POMARAŃCZOWA: jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomarańcze obrać i pokroić na kawałki wyjmując pestki. Wodę zagotować z cukrem, dodać jabłka i pomarańcze. Wymieszać i gotować do lekkiego zgęstnienia. Wsypać galaretkę i wymieszać. Wystudzić i odstawić by masa lekko stężała.
MASA CZEKOLADOWA: do rondla wlać mleko i dać margarynę, cukier połamaną czekoladę oraz cukier waniliowy. Wszystko razem mieszając zagotować i wystudzić. Masło utrzeć z wystudzoną masą.
PIANKA: Brzoskwinie pokroić w kostkę. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance wody i wystudzić. Galaretkę agrestową również rozpuścić w szklance wody i wystudzić. Galaretkę agrestową i wiśniową rozlać do płaskich naczyń i odstawić do zastygnięcia. Gdy zastygną pokroić w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litry wody i ostudzić. Śmietanę ubić dodając tężejącą galaretkę cytrynową a następnie dodać pokrojone brzoskwinie i kosteczki galaretek. Wymieszać. Na placek makowy wyłożyć tężejącą masę pomarańczową i wstawić do lodówki. Przełożyć ciastem orzechowym a na nie dać masę czekoladową i przykryć drugim plackiem makowym. Wyłożyć piankę śmietanową. Na piankę wyłożyć herbatniki i polać polewą.