Składniki

Składniki

Biszkopt:

5 jaj

6 łyżek cukru

200 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych

2 łyżki kakao 

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

20 dag masła

20 dag gorzkiej czekolady (2 tabliczki)

3 łyżki Nutelli

4 wafelki orzechowe typu np. Góralki

Polewa:

po pół czekolady mlecznej i gorzkiej

1 łyżka masła

3 łyżki śmietany 18%

Sposób wykonania



Wykonanie

Biszkopt: Orzechy łączymy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy orzechy. Ciasto delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia i przekrawamy na pół.


Masa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia, następnie miksujemy ją z masłem i Nutellą. Na koniec do masy dodajemy posiekane w drobną kostkę wafelki i lekko mieszamy łyżką. 

Polewa: Czekolady i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i  od czasu do czasu mieszamy. Kiedy czekolada i masło się roztopią, dodajemy powoli śmietanę i mieszamy aż utworzy się jednolita polewa. 

Jedną część biszkoptu umieszczamy w tortownicy, wykładamy na nią całą masę i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Polewamy polewą, dowolnie dekorujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin by masa zastygła. Kiedy masa zastygnie w lodówce jest twarda, dlatego ciasto najlepiej wyjąc z lodówki około 1 godz. przed podaniem by nabrało temperatury pokojowej.

Autor: Gosia