Składniki
Biszkopt:
5 jaj
6 łyżek cukru
200 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
20 dag masła
20 dag gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
3 łyżki Nutelli
4 wafelki orzechowe typu np. Góralki
Polewa:
po pół czekolady mlecznej i gorzkiej
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany 18%
Wykonanie
Biszkopt: Orzechy łączymy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy orzechy. Ciasto delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia i przekrawamy na pół.
Masa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia, następnie miksujemy ją z masłem i Nutellą. Na koniec do masy dodajemy posiekane w drobną kostkę wafelki i lekko mieszamy łyżką.
Polewa: Czekolady i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i od czasu do czasu mieszamy. Kiedy czekolada i masło się roztopią, dodajemy powoli śmietanę i mieszamy aż utworzy się jednolita polewa.
Jedną część biszkoptu umieszczamy w tortownicy, wykładamy na nią całą masę i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Polewamy polewą, dowolnie dekorujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin by masa zastygła. Kiedy masa zastygnie w lodówce jest twarda, dlatego ciasto najlepiej wyjąc z lodówki około 1 godz. przed podaniem by nabrało temperatury pokojowej.