Składniki

Składniki:

  Ciasto:

      4 jaja

      1/2 szklanki cukru

      1 szklanka mąki

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

  Galaretka z truskawkami:

     700g truskawek

     3 galaretki truskawkowe

     125g serka homogenizowanego waniliowego

   Krem śmietanowy:

     1/2 l. śmietany

     3 łyżki cukru

     1 cukier waniliowy

     500g serka mascarpone

    1 czubata łyżka żelatyny

  Mus truskawkowy:

    800g truskawek

    3 galaretki truskawkowe

    2 łyżki cukru

    1 łyżka soku z cytryny


Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Ciasto: białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę i proszek, wymieszać. Przelać do blaszki i piec w temp. 180 stopni przez 20-25 minut.Galaretka z truskawkami: biszkopt posmarować cienką warstwą serka homogenizowanego, na serek ułożyć całe truskawki.Galaretki rozpuścić w 4,4 szklankach wody, tężejącą wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.Krem śmietanowy: żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 5 minut. Śmietanę ubić z cukrem, dodać mascarpone i wymieszać (nie za długo). Żelatynę podgrzać i wlać do masy. Krem wylać na galaretkę z truskawkami i schłodzić. Masa truskawkowa: truskawki zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie do musu dodać 3,4 szklanki wody i zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki, wymieszać do rozpuszczenia galaretek. Wystudzić. Lekko tężejący mus wlać na mus. Wstawić do lodówki.

Autor: Jola