Składniki:
Ciasto:
4 jaja
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka z truskawkami:
700g truskawek
3 galaretki truskawkowe
125g serka homogenizowanego waniliowego
Krem śmietanowy:
1/2 l. śmietany
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
500g serka mascarpone
1 czubata łyżka żelatyny
Mus truskawkowy:
800g truskawek
3 galaretki truskawkowe
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania:
Ciasto: białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę i proszek, wymieszać. Przelać do blaszki i piec w temp. 180 stopni przez 20-25 minut.Galaretka z truskawkami: biszkopt posmarować cienką warstwą serka homogenizowanego, na serek ułożyć całe truskawki.Galaretki rozpuścić w 4,4 szklankach wody, tężejącą wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.Krem śmietanowy: żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 5 minut. Śmietanę ubić z cukrem, dodać mascarpone i wymieszać (nie za długo). Żelatynę podgrzać i wlać do masy. Krem wylać na galaretkę z truskawkami i schłodzić. Masa truskawkowa: truskawki zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie do musu dodać 3,4 szklanki wody i zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki, wymieszać do rozpuszczenia galaretek. Wystudzić. Lekko tężejący mus wlać na mus. Wstawić do lodówki.