Warkocz drożdżowy z ricotta,rodzynkami I prince polo😀
Rozczyn/ 25 g drożdży, 1 łyżka cukru, 200 ml letniego mleka, 5 łyżek maki.
Ciasto właściwe: 500 g maki , 80 g cukru , 90 g masła roztopionego letniego,
można dać pol na pol z olejem wtedy ciasto jest bardziej sprężyste), 2 jaja, sol.
Nadzienie: 250 - 300 g sera ricotta lub dowolnego serka śmietankowego , ja czasem używam Philadelphia, 2 łyżki cukru, rodzynki, suszona żurawina,
1 wafelek prince polo.
Zrobić rozczyn , zostawić do podrośnięcia około 15 minut. Składniki na ciasto właściwe wymieszać razem , dodać wyrośnięty rozczyn, wyrobić dokładnie , odstawić do podwojenia objętości. Nadzienie - wszystko wymieszać razem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować posmarować serem , posypać rozkruszonym wafelkiem prince polo, zwinąć jak roladę, przekroić na pol ale nie do końca I zwijać warkocz. Zostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu około 30 minut. Później można posmarować jajkiem lub zostawić bez smarowania. Piec około 45 - 50 minut w 180 stopniach C lub do zrumienienia I suchego patyczka. Po upieczeniu I ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier