Składniki

3/4 szklanki mąki

1/4 szklanki kakao

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

80 g masła

1/2 szklanki cukru

1 jajko

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

100 g suszonych wiśni( ja dałam wiśnie które mi pozostały z nalewki)

3/4 szklanki posiekanej czekolady (do wyboru rodzaj czekolady)

Sposób wykonania
Wszystkie składniki oprócz wiśni i kawałków czekolady wyrobić w misce (można mikserem) na gładkie, klejące ciasto. Dodać wiśnie i kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (nie podsypywać mąką) i kłaść na wyłożoną papierem blachę, zachowując spore odległości między ciastkami. Można trochę spłaszczyć każdą kulkę. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 175ºC. Poczekać 5 minut przed zdjęciem z blachy, wystudzić na kratce.
Autor: Jola