Składniki

200g twarogu półtłustego

100g masła

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 jajo

300g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier kryształ do obtaczania ciastek

Sposób wykonania
Twaróg, masło, cukier waniliowy i jajko zmiksować na jednolitą masę. Połowę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Na mąkę dać masę twarogową i zagniatać podsypując resztą mąki (ciasto ma pochłonąć całe 300g mąki). Z ciasta uformować kulkę, dać do miseczki, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut by "odpoczęło" (odstawić do temperatury pokojowej). Ciasto rozwałkować na grubość 2mm ( przy wałkowaniu mocno NIE podsypywać mąką ponieważ później nie przylepi się cukier). Wykrawać szklanką kółka. Każde kółko z obu stron maczać w cukrze lekko je do cukru przyciskając. Złożyć na pół i powstały półksiężyc złożyć jeszcze raz na pół, tak aby powstał trójkąt. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Autor: Jola